Profiel

Photography is my game, the world is my playground”

Na eerst een paar jaar met de de fotocamera van zijn vader ‘gespeeld’ te hebben, zette Dirk-Jan ruim 20 jaar geleden zijn eerste stappen in de fotografie met de aanschaf van zijn eerste eigen spiegelreflex camera, een analoge Nikon F70. In de jaren die daarop volgden bleef hij het merk Nikon steeds trouw. Op dit moment fotografeert hij met een Nikon D800 en D500.

De natuur is voor hem een bron van inspiratie. In zijn beginjaren richtte hij zijn aandacht voornamelijk op de prachtige bergpanorama’s van Oostenrijk en Zwitserland, een wereld welke hem ook nu nog steeds fascineert.
In de loop der jaren groeide zijn interesse naar het onbekende van verre oorden, en de voor vele mensen verborgen wereld van het onderwaterleven. Landen als Maleisië, Indonesië, Filippijnen, de Malediven, Egypte en Bonaire werden diverse malen bezocht, en fotografeerde hij de prachtige onderwaterwereld.

De fotoreizen welke hij daarna maakte brachten hem naar alle uithoeken van de wereld op zoek naar prachtige diersoorten en landschappen zoals:
. ara's in de amazone regenwouden van Peru/Bolivia
. leeuwen, luipaarden en olifanten in de woestijnen en wetlands van Botswana
. cheetah's en leeuwen op de eindeloze vlakten (Serengeti) van Tanzania
. berggorilla's van het Bwindi Nationaal Park in Oeganda, 
. luipaarden in het ongerepte en veelzijdige South Luangwa National Park in Zambia
. gnoe trek in de wereldbekende Masai Mara in Kenia
. jaguars in de Braziliaanse Pantanal
. bengaalse tijgers in een drietal Nationale parken in India
. i
jsberen en ander arctisch leven tijdens een expeditiereis rond Spitsbergen (Svalbard)
. lemuren en kameleons op het unieke eiland Madagascar
. noorderlicht en besneeuwde bergen van de Lofoten, Noorwegen.

Ook werd een rondreis gemaakt door Costa Rica, op zoek naar Pura Vida, tropische vogels, miereneters en apen. Dat beviel zo goed dat hij in september 2018 zijn eerste groepsfotoreis begeleidde in samenwerking met Unico Travel. 

Echter, ook dichter bij huis zijn prachtige fotoplekken te vinden; meerdere keren bezocht hij de oerbossen van Finland op zoek naar de Europese bruine beer en de veelvraat. Sindsdien heeft hij meerdere groepsfotoreizen naar dit gebied georganiseerd en begeleid.

In april 2016 werd zijn foto van een duikende ijsvogel, zoals te zien in de rubriek "Vogels", door National Geographic Benelux uitgeroepen tot winnende foto van de rubriek "Dieren in het wild"! En in 2017 verscheen zijn foto "Magical Mara" op de cover van het WNF Boek 'Beeld verhalen'. 
Zijn fotografie is ook in kranten in Nederland en buitenland niet onopgemerkt gebleven; diverse malen werd op die wijze werk van hem aan het grote publiek getoond.

Het is iedere keer weer fantastisch om als fotograaf door ‘s werelds grootste dierentuinen te mogen reizen en deze prachtige wereld door middel van foto's bij mensen thuis te brengen.
Neemt niet weg dat ook Nederland prachtige plekken kent, welke zich bovendien uitstekend lenen voor het geven van fotoworkshops om zijn enthousiasme en kennis te delen met gelijkgestemden.

Voor Dirk-Jan is fotografie naast zijn parttime kantoorbaan een 'must' en een passie. Een 'must' omdat hij met zijn foto's de pracht en kwetsbaarheid van de natuur en de wereld om ons heen wil laten zien. Een passie, omdat de schoonheid van de natuur hem naar buiten en verre oorden lokt. Het belangrijkste voor Dirk-Jan is om in onze hectische hedendaagse wereld aan iedereen die daarvoor open staat te laten zien hoe mooi de wereld om ons heen is, een wereld waarop we zuinig moeten zijn.

 

 

Website door Peter Bilsen